Експерти по енергетика предупреждават, че няма логика сметките за парно за януари да бъдат с 30% по-високи заради по-студеното време, както бяха обяснили от Асоциацията на топлофикационните дружества.

Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията, каза пред БНР, че няма основание за подобно поскъпване.

Не е резонно цените на топлофикациите да се повишат с 30% заради по-студения с 3 градуса декември 2023 г., защото цените на природния газ на европейските борси и в България се понижиха значително въпреки студената зима. Има насищане с газ на европейския пазар, газохранилищата са запълнени на рекордни равнища, каза още Владимиров.

Предупредиха за по-високи сметки за ток

Защото "основната част на ценообразуването на топлоенергията е цената на газта", каза експертът.

"Трябва да се има предвид, че от години цената на топлоенергията се задържа изкуствено на ниски равнища, което води до сериозни загуби за топлофикационните дружества, сериозни трудности да подържат системата ефективна, има големи загуби и изобщо секторът е в много тежко състояние. Опитва се да намери глътка въздух и при всяка възможност да вдига цените, за да си покрие загубите", обясни експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg