803 000 души получават пенсии под 369 лв., колкото е прагът на бедност. Това заяви пред Нова тв омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ в момента е повдигнат въпросът за актуализирането на пенсиите.

„Изпратих препоръка до социалния и финансовия министър с настояването да бъдат актуализирани пенсиите така, че те все пак да надвишават линията на бедност. Вчера получих информация от НОИ, че 803 000 души получават пенсии под 369 лв., колкото е прагът на бедност. Когато говорим за увеличения, е редно тази линия да бъде прескочена. Изпратих препоръка да се вземе предвид и добавката от 50 лв., заради която има много хора, които могат да прескочат линията за получаване на помощи за отопление“, допълни тя.

„Ако вие имате изискуемия стаж за пенсиониране, но не ви достига стаж от 1 година, имате право да се пенсионирате по силата на Кодекса за социално осигуряване, но санкцията, която ще изтърпите, е, че вашата пенсия ще бъде намалена с 4.8%, посочи омбудсманът.

Това намаление обаче е пожизнено и ще продължавате да получавате тази по-ниска пенсия до края на живота си. Явно законодателят така е преценил, за да бъде компенсирана държавата, че по-рано започва да изплаща пенсията и на тях им се влиза точи процент. Разбирам, че тези хора не са изпълнили всички условия и може би е редно да получават малко по-ниска пенсия, докато навършат възрастта.

istock
istock

Въпросът е, че до края на живота си те ще останат с тези по-ниски пенсии. Това е несправедливо, нарушава принципа на равенството и е дискриминационно. До края на живота си ти ще бъдеш наказан с тези по-малки проценти. Още по-малко, че пенсиите в България не са чак толкова високи, че да взимаме тези близо 5%“, заяви Ковачева.

Проверка на 130 абонатни станции на топлофикация се е установило, че при 90 от тях уредите са с изтекъл срок на годност и не са изрядни. Това създава съмнения какво и как се измерва.

Дават на съд пожизнено намалените пенсии

А в София има 17 500 такива станции. Аз изпратих искане до топлофикация да си проверят уредите, за да може да е почтен процесът на измерване, каза Ковачева.

Тя коментира и поскъпването на тока и парното от 1 юли. Това, което се случи сега на 1 юли е, че КЕВР направи една прогноза каква ще е цената на топлинната енергия през следващата година. Прогнозата се прави на базата на наредба номер 5, т.е. регулаторът се презастрахова напред във времето за евентуално повишаване на цените на природния газ и въглеродните емисии.

Цената на природния газа се променя всеки месец, никой не знае дали той ще поскъпне или ще поевтинее, това е динамична величина. А цената на топлинната енергия се променя само веднъж седмично, обясни Ковачева. Миналата година обаче се отказа, че прогнозите на КЕВР не са точни. Цените са завишени и за миналата година са надплатени 29 млн. лева от хората. И аз сега питам как ще бъдат компенсирани хората, каза омбудсманът.

istock
istock

Моето предложение е така да се промени така наредбата, че КЕВР да може всеки месец да казва дали се увеличава или намалява цената на топлинната енергия, за да може тя да върви близо до цените на природния газ и емисиите. Защото сега хората хем плащат за прогнозно потребление, хем по прогнозна цена, допълни омбудсманът. По думите й, ако законодателството остане същото, нещата ще стоят по този начин.

Задължително дистационно отчитане на вода и парно до 2027г.

Видя се, че самите топлофикации имат нереалистична оценка за собствените си искания за повишение. Въпросът е в контрола и яснотата на разходите на самите топлофикационни дружества, някои дори още не са си подали отчетите. Тук има неща, които не са съвсем ясни и това буди недоверие у хората, смята омбудсманът.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg