Над 9500 домакинства са подали заявления за безплатна подмяна на старите им отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични варианти - климатици, уреди на газ или пелети, както и радиатори за централно отопление, посочиха от пресцентъра на Столичната община след проверка на монтаж на климатици в район „Триадица" от кмета на София Йорданка Фандъкова. 

Според данни от последното преброяване на населението 55 000 домакинства в Столичната община се отопляват на твърдо битово гориво, като над 3000 от тях живеят в централните ѝ райони.

От общината уточняват, че всички домакинства на територията на Столична община, които се отопляват на дърва и въглища и са собственици на имотите, в които живеят, могат да кандидатстват за напълно безплатна подмяна на отоплителните им уреди по програма „Околна среда".

Безплатно подменят отоплителните уреди на 14 000 семейства в София


Те могат да избират между до три броя климатици, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза, или пелетни котли, както и котли на газ или до три броя газови конвектори.

istock
istock

Уредите са с различни мощности според обема и кубатурата, която ще се отоплява в жилището. Домакинствата, избрали да получат нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, могат да заявят и до три броя радиатори с различни размери.  Граждани, които желаят да се отопляват на централно отопление, получават до три броя радиатора на имот.

Домакинства от кварталите „Абдовица", „Димитър Миленков", „Филиповци", „Требич", „Обеля", в.з. „Малинова долина" и селата: Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене, Кривина, Владая и Мърчаево, могат да кандидатстват  по програмата LIFE на Европейския съюз. Те могат да избират уреди на пелети, природен газ, а от януари 2023 г. се приемат и заявления за климатици, посочват още от Столичната община.

Безплатната подмяна на печките на дърва и въглища е част от мерките на Столична община за намаляване на фините прахови частици и се финансира със средства от оперативна програма „Околна среда" и програма LIFE на Европейския съюз.

В началото на месеца, над 6000 екологични отоплителни уреда са монтирани по програмите на Столичната община за подмяна на печки на дърва и въглища. Тогава оттам съобщиха, че са сключени над 7500 договора с домакинства. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg