Столична община запазва размера на такса смет за домакинствата и за бизнеса, на който е предоставена възможност да избере начина на заплащане – на заявеното от тях количество и чрез пряко договаряне за събиране и извозване на отпадъците.

Това съобщиха днес заместник-кметовете на София Десислава Билева, с ресор Зелена система и екология и Дончо Барбалов – финанси и здравеопазване.

Данъкът остава 1,6 промила от данъчната оценка на имота за граждани и 10 промила за бизнеса.

Такса "смет" - как трябва да се изчислява

Билева посочи, че за поредна година СО увеличава средствата за миене на улиците, като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. С 38,4 процента се увеличават площите, които ще бъдат измити чрез автоцистерна - от 95 495 дка през 2021 г. на 132 994 дка - за 2022 г. По думите й, увеличава се и кратността на измиване на основните улици, по които се движи градският транспорт (от 5 на 6 пъти годишно).

От Столичната община определиха като акцент в плана за лятното почистване увеличаването на кратността на измиване на вътрешнокварталните улици и улиците с обществена значимост (от 5 на 7 пъти годишно). Чрез автоцистерна с дюзи и с кратност 24 пъти годишно ще бъдат измити 302 545 дка улици - увеличението от 4,2 процента при този начин на миене се дължи на включването на нови улици в оперативните планове.

istock
istock

Билева обобщи, че общо заложените средства за почистване на териториите за обществено ползване са 96,5 млн. лв., което включва допълнителните средства за лятно почистване (5,5 млн. лв.) и за почистване на междублокови пространства, градски градини и паркове (1,1 млн. лв.). 27,8 млн. лв. са предвидените средства за зимно почистване, в които са заложени допълнителни средства за почистване на нови пътни участъци, най-големият от които е новият участък от Южната дъга на Околовръстния път.

Къде в София може да предадем битовите си отпадъци


Разходите за събиране и транспортиране на битовите отпадъци за 2022 г. е в размер 74,2 млн. лв., информира зам.-кметът. Тя каза, че за обезпечаване на работата на инсталациите за третиране и оползотворяване на битовите, зелените и биоотпадъците, както и за проучвания, рекултивацията и закриването на депата, са предвидени 61,7 млн. лв.

С план-сметката се осигуряват допълнителни средства за заплащане на електричеството за нуждите на МБТ-завода, както и за отчисленията по Закона за отпадъците, които се увеличават от 82 лв. на тон - на 95 лв. за 2022 г., допълни зам.-кметът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg