Цената на природния газ у нас се увеличава от днес с 9,80% до 102,33 лева за мегавтачас. Това реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране. Ведомството се е съобразило с предложението на държавната газова фирма.

Заради поредното увеличение на природния газ не се предвижда поскъпване на парното и топлата вода от декември. Очаква се енергийният регулатор да направи корекция на цените от новата година. От януари 2021 г. досега природният газ е поскъпнал с 279% или с почти четири пъти.

Скъпият ток застрашава работните места на стотици

За предходния месец ноември утвърдената от регулатора цена беше 93,19 лв./MWh.

Основна причина за поредното увеличение е нарастването на цените на международните газови пазари, обясняват от КЕВР.

"Булгаргаз" предложи на КЕВР по-ниска цена на природния газ

"По данни на „Булгаргаз“ ЕАД, цената, която дружеството предлага за българския пазар остава с около 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове. По този начин за потребителите у нас се осигурява значително ценово предимство, в сравнение с потребителите в Европа", обясняват още от регулатора.

Хиляди жалби за лошо качество на тока и водата

В утвърдената цена на природния газ от 102,33 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg