Хиляди са жалбите за лошо качество на водата и тока, заяви омбудсманът Диана Ковачева в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Според нея има механизми, които правителството трябва да предложи за защита на битовите потребители заради рязкото повишаване на цените на газа и тока.


„Непрекъснатият достъп до газ и ток е съвсем естествено в условията на пандемията, в която се намираме, в която хората губят своите доходи, а цените рязко се повишават.

Изпратих миналата седмица препоръка до служебният министър-председател с настояване да бъдат обсъдени мерки за защита на битовите потребители. Такива мерки вече бяха взети по отношение на стопанските потребители.

Засега битовите потребители все още са защитени, но 1 януари е буквално след месец и тогава не е ясно как те ще се справят. Има механизми, които правителството трябва да предложи в условията на работещ парламент. Хората са затруднени и трябва да има конкретни мерки“, посочи Ковачева.

20-30% по-скъпи ток и парно от 1 януари

По думите ѝ различни такива мерки са прилагани в други държави. „Нещата са в две посоки. От една страна трябва да има мерки от страна на правителството, приети от Народното събрание. Обърнах се към топлофикации и електроразпределителни дружества в страната да не начисляват лихви и да не спират подаването на ток и топлоенергия.

istock
istock

Подобни разпоредби имаше в Закона за мерките в извънредна ситуация през миналата година. Има механизми това да се реши. Мерки трябва да бъдат взети и е редно да бъдат предложени от правителството на Народното събрание. Спешен е въпросът, защото 1 януари е съвсем скоро. КЕВР трябва да вземе решение какво е се случи с цените, но това решение трябва да бъде много прозрачно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg