Цената на водата да се определя по нов начин, предвижда подготвян Закон за ВиК, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

В него е заложено цената на водата да е социално поносима, като се формира от два компонента - постоянен и зависещ от потреблението.

В него ще се запише също, че на една територия ще може да има само един ВиК оператор.

Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде разделена на две, като се създаде отделен контролен орган само за ВиК сектора се предлага в Закона за ВиК, който предстои да бъде пуснат за обществено обсъждане до дни.

Тя допълни, че сегашният регулатор е създаден по закона за енергетиката, което пречило на гъвкавостта на неговата работа.
 
Аврамова обяви, че идеята за създаването на Вик холдинга е на повече от две години, а ситуацията с водната криза в Перник била показала, че подобна структура е необходима.

istock
istock

Според нея надеждите са, че той ще успее да стабилизира финансово най-закъсалите ВиК дружества. В момента в най-тежко състояние са дружествата в Добрич, Шумен и Сливен.
 
Коментирайки строежът на последния лот от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле Аврамова каза, че в момента се избира изпълнител на мерките, които ще предшестват изграждането на новия път.

Какво откри проверката във ВиК дружествата

Те са свързани с опазване на околната среда и плановете са да бъдат приключени до края на годината. По план се движело и изграждането на тунела "Железница" и подходите към него, като очакванията са той да е готов до пролетта на 2021 година.

Ремонтите по магистрала "Тракия" между 13 и 20 километър ще приключат до края на юни, но по "Хемус" ще се работи и в активния летен сезон, каза днес министърът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg