Над 90 процента са поевтинели фотоволтаиците за 10 години. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ) Никола Газдов по време на кръгла маса на тема "Пътна карта за климатична неутралност на България до 2050 г.", която се провежда днес в София.

Той посочи, че при системите за производството на електроенергия от вятър цената е по-ниска с над 65 на сто за този период.
 
В последната година и половина все пак има повишение на цената на някои компоненти, отчете Газдов. Освен това цената на батериите трябва да намалява, защото все още е висока. Въпреки всичко се вижда, че разходите, особено при фотоволтаичните системи, намаляват.

Очаква се цената на батериите също да спадне, както се случва при тази на соларните панели.

Кои домакинства могат да кандидатстват за безвъзмездните пари за фотоволтаици

С бързи темпове трябва да се декарбонизират електроенергетиката, индустрията, земеделието и транспорта, изтъкна Газдов. Той обърна внимание, че намаляването на зависимостта от фосилни горива е ключово за засилващата се подкрепа на инвестициите във ВЕИ енергия, от което страната ни трябва да се възползва.

istock
istock

Председателят на АПСТЕ счита, че България има шанс да засили своята роля на износител на електроенергия, както и да създаде много нови работни места, свързани с ВЕИ енергията. Газдов даде за пример, че в момента над 12 000 души са пряко и непряко заети в този сектор, но има потенциал за много повече.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg