Българските домакинства ще могат да получат средства от държавата, с които да изградят соларни панели и системи за отопление на вода и така значително да намалят сметките си за електричество. 

"Тази програма ще може да достигне до онези домакинства, които живеят в еднофамилни къщи. Те да могат с безвъзмездна помощ до 15 000 лв. да изградят собствена фотоволтаична централа, с която да задоволяват нуждите на домакинствата от електрическа енергия."

Това казва в интервю за БНР Меглена Русинова, председател на Българската фотоволтаична асоциация.

Колко ще платим от джоба си за соларен панел на покрива

Според нея за срок от 20 години домакинствата ще могат устойчиво да решат въпроса със сметките си за електрическа енергия.

"Финансовият мащаб на програмата е увеличен значително в сравнение с първоначално планираните средства. Те в момента са 240 млн. лв. и тази сума ще достигне до около 15 000 домакинства“, допълва Меглена Русинова.

За изграждане на слънчеви инсталации за битова гореща вода максималният размер на безвъзмездното финансиране на домакинство се предвижда да е до 1920 лв.

istock
istock

Преди броени дни приключи обществено обсъждане на процедурата, която предлага Министерството на енергетиката. Допустими кандидати за финансиране за изграждане на фотоволтаични системи са всички физически лица, обитаващи собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда. Жилището, с което се кандидатства, трябва да е основно на кандидата и да се заменя неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Предлагат да си произвеждаме ток заедно със съседа

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация твърди, че грижа на държавата е тя да насочи съответния ресурс от държавния бюджет, което прави всяка година, така и от европейските средства. Именно за подпомагане на домакинствата, които наистина изпитват необходимост да бъдат подпомогнати.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по настоящата процедура е 59 840 000 лева – 49 870 000 лева от Европейския съюз, и 9 970 000 лева национално финансиране, като цялата сума, трябва да бъде усвоена до 2026 г. Домакинствата няма да получат парите авансово, а ще кандидатстват за тях едва след като са платили соларните системи. 

Според Русинова за финансиране могат да кандидатстват две категории домакинства. На първо място, това са домакинствата, които вече са изградили такива малки фотоволтаични централи със собствено потребление до 10 кВт и са ги изградили до 7 юни 2022 г. На тях ще бъдат възстановени 70% от цялата инвестиция или не повече от 15 000 лева. Във втората група попадат домакинства, които желаят да изградят тепърва такива системи за собствено потребление. 

С последните промени в закона отпадат изискванията за представяне на разрешение за строеж при подаване на документите за кандидатстване по проекта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg