Министерството на енергетиката е готово да започне навреме програмата за финансиране на фотоволтаични инсталации за жилищни нужди, от която се очаква да се възползват над 10 хиляди домакинства.
 
Тя ще позволи на хората да поставят слънчеви панели на жилищата си, като по-голяма част от инвестицията ще бъде покрита от средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Според Българската фотоволтаична асоциация самоучастието в проектите ще се изплаща на потребителите за период от три до четири години.
 
По план програмата за финансиране на домакинствата за поставяне на фотоволтаици ще започне от 1 февруари. Управляващ орган е Министерството на енергетиката.
 
"Това е само първият транш от нея, вярвам, че българските потребители ще имат голяма полза, ще има полза като цяло за енергийната ефективност и енергетиката на страната", заяви ресорният министър Росен Христов пред БНТ.
 
Общият бюджет на финансирането е 240 млн. лева, като се очаква от програмата да се възползват 10 хиляди домакинства. Те ще могат да кандидатстват по два компонента - за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и за поставяне на фотоволтаици с мощност до 10 киловатпика.
 
 "Което ще бъде напълно достатъчно за комфортно ползване на всички електроуреди в семейството, включително за отопление през зимата, включително и за охлаждане през лятото", казва Меглена Русенова от Българската фотоволтаична асоциация.
 
Домакинствата ще могат да получат до 100% от инвестицията си, но ще трябва първо да я направят. Когато поставят фотоволтаици, държавата ще връща обратно до 70 на сто, но не повече от 15 хиляди лева.
 
"Ще покрият наистина до 70%, която ние за 10 киловата изчисляваме за около 22 хиляди лева, при 15 хиляди лева безвъзмездна помощ за всяко семейство, което се възползва от нея. Това означава, че ще останат 7000 лева разход за домакинството, което то може да покрие със собствени средства или с потребителски кредит", разясни Меглена Русенова.
 

istock
istock

"Предвиждаме разговори с банки, като обясним програмата и се надявам те да проявят интерес и да подготвят финансови инструменти за краткосрочно финансиране на потребителите. Обсъдили сме възможност за по-генерално коопериране и с Българската банка за развитие", посочи министър Росен Христов.
 
Основните изисквания са кандидатстващите са да става въпрос за собствено жилище, което се ползва като основно, да нямат неплатени местни данъци и такси и досега да са се отоплявали с твърдо гориво.

10 000 домакинства могат да искат пари от държавата за фотоволтаици

"Тук искам изрично да подчертая, че с "умни мрежи" или без тях, тя е настроена така, че цялото електричество да бъде за собствена консумация, тоест, не се предвижда изграждането на мощности, които да продават електроенергия", уточни енергийният министър.
 
От Българската фотоволтаична асоциация се надяват това да е първа крачка като на последващ етап се създадат така наречените "умни мрежи", които ще позволят на хората и да продават излишния им ток.
 
"По предложение на Българската фотоволтаична асоциация, в Плана за възстановяване и устойчивост е заложена реформа, която ние се надяваме, че ще бъде приета като законодателство в парламента - въвеждането на така наречения "нет метъринг", който работи като регулация в цяла Европа", каза Меглена Русенова.
 
По този начин ще се даде възможност на всяко едно домакинство, което има фотоволтаична централа за собствено потребление, да може и да продава на доставчиците на ток и да печели от това.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg