Десет хиляди домакинства ще могат да се възползват от програмата за изграждане на собствени фотоволтаични системи.

Парите са по Плана за възстановяване и устойчивост. Програмата в следващите две до три седмици ще се отвори за кандидатстване. С нея домакинствата могат да получат безвъзмездно до 1960 лева за слънчеви панели и до 15 хил. лева за фотоволтаици, като тук 70 процента ще са от държавата.

Това каза пред журналисти в Бургас депутатът от коалиция ГЕРБ-СДС Жечо Станков. Той посочи, че е отпаднала административната тежест за кандидатите и сега процедурата е облекчена.

За колко време се изплаща соларен панел на покрива

"Единственото, което трябва да направи всеки, който желае да си изгради инсталация за собствено потребление, е да уведоми писмено главния архитект на общината, електроразпределителното дружество и да си избере фирма за инсталиране на слънчевите панели. Накрая се подава само една декларация от изпълнителя и собственика на сградата до общината и енерго дружеството. Тук всичките срокове, чакания пред институциите остават в миналото", обясни Станков.

istock
istock

Той информира, че всяко домакинство, което има нужда и право да кандидатства по програмата, може да направи това през интернет платформата на Информационната система за управление и наблюдение към Министерския съвет.

"Ако прекалено бързо средствата по тази програма намерят своите собственици, то впоследствие ние, като парламентарна група, ще се ангажираме остатъчните средства от други програми отново да бъдат прехвърлени към тази мярка, за да може да продължи финансирането", заяви Станков. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg