Цената на нощния ток за абонатите на ЧЕЗ да поскъпне с близо 70 на сто от 1 юли.

Това предлага електроразпределителното дружество в заявлението си до Комисията за енергийно и водно регулиране.

Така нощната тарифа за столичани ще стане 0,09623 лв. за мегаватчас без ДДС при 0,05676 лева за мегаватчас сега. 

За дневния ток от ЧЕЗ са далеч по-скромни в претенциите си и предлагат цената да се повиши с 1,5% и тарифата да стане 0,13738 лева за мегаватчас без ДДС.

Най-малко увеличение от 1 юли иска от ЕВН. За дневната тарифа те предвиждат поскъпване с 0,01%, а за нощната – да няма промяна.

От Електроразпределение Юг настояват цената за достъп на битовите потребители да се повиши с 220% и да се изравни с тази за фирмите.

Идеята на компанията е Цената за достъп да e постоянна компонента и да се изчислява на база предоставена мощност, вместо на база потребление.

istock
istock

От Енерго – Про предлагат и дневната, и нощната тарифа да поскъпнат с 0,39 на сто, като станат съответно 0,14239 лв. за мегаватчас  и 0,05463 лв. за мегаватчас без ДДС.

По-евтино парно и топла вода от май

АЕЦ „Козлодуй“ настоява да продава електроенергията с 3% отгоре от  юли, а Националната електрическа компания – с близо 40 на сто.

В заявеното от Енергийния системен оператор се предвижда цената за пренос да се увеличи с 27% и да стане 12,49 лв. за мегаватчас без ДДС, тази за достъп – с 29,27% - 0,53 лв. за мегаватчас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg