Двойно се удължава срокът, в който потребителите могат да си платят сметките за ток.

Досега срокът беше 10 дни след излизане на фактурите, сега става 20.

Ако се наложи ще го увеличим още, заяви енергийният министър Теменужка Петкова на пресконференция след среща с представители на трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и Енерго – Про. 

„Неплащането на сметки в тази ситуация би било фатално. Това, че ситуацията е извънредна, не означава, че трябва да спрем да си плащаме сметките“, категорична беше тя.

От енергодружествата увериха, че няма да спират тока на абонатите, които не платят веднага. Ще потърсим още три пъти нашите клиенти, за са се уверим дали са получили сметките.

istock
istock

Водим разговори с тях, за да могат да изплатят задълженията си, заяви Димчо Станев изпълнителен директор на ЧЕЗ Електро България. По думите му, ако хората спрат да си плащат сметките за ток, над половин милиард лева няма да бъдат събрани.

До 29 март няма да се отчитат водомерите на потребителите в България, съобщи регионалният министър Петя Аврамова. ВиК няма да пращат инкасатори в домовете на потребителите. Всеки потребител може по телефона, на интернет страницата да даде показанията на водомерите си.

Работодатели искат възможности за кредитни и данъчни ваканции

Дружествата ще осигурят непрекъснато захранване с електроенергия в цялата страна, те поеха този ангажимент, заяви Иван Иванов, председател на КЕВР.

Ако се стигне до спиране на плащането на битовите сметки, бил било истинска катастрофа, заяви Иванов.

По думите му се предприемат всички мерки здравните заведения да имат гарантирано електрозахранване, както и гарантирано такова.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg