Президентът Румен Радев призова за мерки в подкрепа на българския бизнес, който вече търпи загуби заради ограниченията след въведеното извънредно положение.

На среща с държавния глава представители на работодателските организации настояха държавата да изплати веднага задълженията си към фирмите по различни програми и обществени поръчки, предаде БНР. 

ЕС ни дава 812 млн. евро за борба с коронавируса

След срещата с държавния глава, представителите на бизнеса ще разговарят и с икономическия министър Емил Караниколов за кризисни мерки за подкрепа на бизнеса, както и за механизъм за подкрепа доходите на работниците и служителите в компаниите, които ще бъдат засегнати от извънредното положение заради Covid-19.

Националнопредставените работодателски организации настояват за защитни антикризисни мерки, сред които възможности за кредитни и данъчни ваканции.

Самите предприятия вече са предприели реорганизация на работния процес, но ситуацията е тежка в туристическия и транспортния бранш, където заведенията са затворени, вносът и износът е ограничен, а това предвещава скоро спад и в преработващата промишленост, обяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал: 

Държавата поема 60% от заплатата на работници пред съкращаване

istock
istock

"В бързината няма да направим сигурно най-доброто, но трябва да направим такъв механизъм за подкрепа на доходите на хората при отпуски по икономически причини, отпуски по причина вирус Covid-19, други подобни случаи, които да се задействат в такива кризисни ситуации. Защото месец-два може да се издържи, но след това, ако продължи по-дълго, ще последват масови съкращения, което никак не е благоприятно за икономиката."

Финансовото министерство ще предложи конкретни мерки за подкрепа за бизнеси, които страдат от ликвидна криза заради мерките. Това ще става чрез Българска банка за развитие, каза финансовият министър Владислав Горанов.

"Няколко мерки, които не са панацея, особено ако говорим за дългосрочна криза, но като бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение, биха могли да смекчат натиска върху действително засегнатите бизнеси от ограниченията, които налагаме. Там сме готови с ресурс от държавата да подкрепим и допълнително да капитализираме Българската банка за развитие".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg