Държавата чрез Националния осигурителен институт ще поема 60% от заплатата на работници, които се налага да бъдат съкратени заради затруднения на бизнеса покрай ограничителните мерки заради коронавируса.

Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов. Помощта ще е в срок на един месец, колкото НОИ така или иначе ще плати при съкращение на работника.

Предлагаме на бизнеса, вместо да уволняват хора, да си поделим цената на тези временни затруднения, обясни Владислав Горанов. Ако един ресторант е решил утре да съкрати персонала си, ние ще му предложим да ги съхрани, а ние да платим 60% от тази сметка, обясни Горанов. Така или иначе той след месец пак ще трябва да търси тези хора, за да ги наеме, добави той.

istock
istock

Хранителните магазини пък са готови да наемат част от хората, които трябва да бъдат съкратени. Това може да става на граждански или втори трудов договор, разясни икономическият министър Емил Караниколов.

Освен това още в понеделник Българската банка за развитие ще обяви специална ликвидна подкрепа за бизнеси, които страдат от липса на достатъчно средства. А държавата е готова допълнително да подкрепи с пари тази линия на ББР, разказа още Владислав Горанов.

Европейската инвестиционна банка също ще обяви линии за подпомагане, които могат да се ползват от България.

Обсъжданията по исканията на бизнеса ще продължат и в следващите дни ще бъдат обявени още мерки. 

Удължава се срокът за подаване на годишните финансови отчети до 30 юни и ще се удължи срокът за плащане на местните данъци с отстъпка, обяви още министърът на финансите.

Горанов обаче се обяви против идеята за кредитна ваканция, която да обявят банките. Нека за ваканциите да се ограничим до детската ваканция. Не бих препоръчал да се отложат кредитите, но и банките имат известна гъвкавост и не вярвам банките да не могат да я проявят в рамките на месец.

istock
istock

Но не бива да се отива до блокиране на икономиката от недобросъвестни длъжници. Това ще е грешка, която ще взриви икономиката", категоричен бе той.

Правителството създава специален логистичен център към оперативния щаб, който да разпределя предпазни облекла и маски, медикаменти и пр. не само към болниците, но и за социални служби, полиция и пр. Той ще се води от шефа на пожарната Николай Николов.

20 млн. лв. ще бъдат отделени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за плащане на извънредните 1000 лв. на месец за медиците, които имат досег с КОВИД-19. Още 20 млн. лв. ще бъдат дадени на общините за разширяване на социалния патронаж, съобщи пък социалната министърка Деница Сачева.

Осигуряват дезинфектанти на самотноживеещи баби и дядовци

В момента има 43 хил. души на социален патронаж, но той ще бъде разширен и към хора с увреждания както и такива поставени под карантина. Те ще получават храна и дезинфектанти.

Над 400 хил. пенсионери, които продължават да работят ще получат пък служебно преизчисление на пенсиите от 1 юли и не трябва да подават документи в НОИ, добави Сачева. Тя обяви и телефон за консултации по социални въпроси -  080088001.

От полунощ на вторник срещу сряда българските летища няма да приемат самолети от Италия и Испания, обяви пък министърът на транспорта Росен Желязков. В случай на нужда от евакуация на българи ще бъдат организирани специални полети с България ер, добави той.

МВР

Камионите ще продължат да преминават през България, но в конвои и с точно определени места за спиране и зареждане с гориво, заяви още Желязков. Министърът посъветва българите да не напускат страната с автомобили, защото връщането им ще е много трудно.

"На този етап не планираме намаляване на влаковете, пътуванията силно са намалели, но няма да разреждаме влаковете, за да има възможност за пътуване с повече свободно място. С превозвачите и кметовете преценяваме транспортните схеми и нуждите от редуциране на определени линии на автобусите", заяви още Желязков.

Всички процесуални срокове по висящи съдебни дела ще бъдат спрени с евентуален закон за извънредното положение, гарантира правосъдният министър Данаил Кирилов. Ще бъдат спрени и всички процедури на частни или държавни съдебни изпълнители. Във всеки район пък ще работи по само един нотариус. Забраняват се и всички посещения в затворите, заяви още Кирилов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg