Няма необходимост от повишаване на цената на топлинната енергия. Цената за мегаватчаса на всяка една "Топлофикация" е определена от първи юли и тя няма да се промени. Така следващата промяна е на първи юли 2023 г.

Икономическата логика сочи, че през януари ще има пик - 40% ръст на цената на газа, през февруари да се задържи, а по-нататък да се понижи. Това каза за NOVANEWS Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества.

По думите му в определянето на цената има шестмесечен период на прогнозни данни.

Колко ще платим за парно за ноември

''Цената за мегаватчаса на всяка една "Топлофикация" е определена от първи юли и тя няма да се промени. Причините са много, първо е страхът от септемврийската цена, а сега е нормално да се повишат цените заради по-високото търсене и по-ниските температури. Вече обаче са повишени от друго ниво - не от 340, а от 123 лева", посочи той. 

istock
istock

Според него никоя страна не може да разчита на свое газохранилище като единствен източник на газ, а по-скоро то е буфер.

Работещи на газ фирми на ръба на оцеляването

"Около 27% повече са платили потребителите с увеличението на цените за топлоенергия", заяви Георгиев. И допълни, че затварянето на въглищните мощности е малка лудост. "Топлофикациите" ще бъдат ударени директно и ще затворят. Няма вариант да останем със същото производство и да намалим емисите", обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg