„Трудно ще се справим, тъй като в момента цената на газа е почти три пъти по-висока от същия период миналата година“, Това каза Красимира Петрова - един от водещите производители на мебели в Монтана, пред NOVA NEWS.

Тя поясни, че в завода работят 250 души. Петрова сподели, че заради цената на газа разходите са се увеличили от 5 до 6 пъти.

„Въвеждаме мерки за енергийна ефективност. Пестим. Намаляваме печалбите на дружеството, за да можем да посрещнем разходите“, поясни тя.

Според нея последното, което трябва да прави бизнесът е да съкращава работниците. Тя заяви, че заводът ще прехвърли част от разходите върху клиентите, това ще доведе до намаляване на поръчките. Петрова каза, че има технологични процеси, при които газът не може да бъде заменен, а и отоплението също е на газ.

Окончателно: Вдигнаха цената на газа за декември


„Държавата трябва да осигури предвидимост на цената на газта“, бе категорична тя.

Според енергийният експерт и политик Явор Куюмджиев не е ясно кога промените в тарифата ще се успокоят. Той прогнозира, че скокът на цената ще продължи.

Според него остава валиден проблемът с липсата на газ.

istock
istock

„Най-големият доставчик на втечнен природен газ за Европа остава Русия. България продължава да получава руски газ, но през посредници“, каза той.

10-15% по-скъп газ може да плащат битовите потребители

Експертът заяви, че ако зимата е по-топла може да не се стигне до увеличение, но ако зимата е сурова, газът в хранилищата ще се изчерпи бързо и цената отново ще тръгне нагоре.

“Газ има и ще има“, поясни той.

Куюмджиев каза още: “Преди “Булгаргаз“ е поемал увеличението за собствена сметка, когато цената е падала те не са я сваляли за потребителите и по този начин са компенсирали загубите. В момента това е невъзможно.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg