Чирен не подсигурява значимо количество газ.

"Очакванията ми са около 140-150 лева за мегаватчас цена на газа за декември. Битовите потребители на природен газ може да усетят увеличение от 10-15%". При топлинната енергия ефектът ще се забави. Това заяви Румен Радев от АИКБ пред NOVANEWS.

Според него колкото по-малка сума се преразпределя от страна на енергийния сектор, толкова по-ограничени ще са компенсациите.

Прогноза: Кризата с доставките на газ ще продължи до 2025-2026 г.

"Затова възроптахме срещу високите прагови нива от 180 лева на централите ни за изземване на ресурс оттам. 1/4 от произведената електроенергия изнасяме навън и затова може да се каже, че сме фактор. 2023 г. ще бъде рекордна в това отношение", разкри той. И допълни, че това е добре заради постъпленията в бюджета, които позволяват да се изплащат компенсации.

"2023 г. е много важна за енергетиката, защото трябва да се направи актуализация на плановете "Климат - енергетика", на енергийната стратегия", посочи Радев.

 

Икономистът Евгений Кънев от своя страна обясни, че в момента сме свидетели на ефектите от лятото - от една страна имаме голям срив на борсите на газ.

Компенсации или "таван" за цената на газа

"От друга страна цяла Европа си зареди хранилищата със скъп газ, който сега ще трябва да използва. "Булгаргаз" прави микс и в него заедно с евтиния идва и скъпия газ, така че цената на международните пазари не може да е същата като у нас", посочи той. 

Според него текущата цена на газа е като преди войната - 123 лева и 87 стотинки.

"Не може да се каже колко ще плащаме за отопление, защото цената зависи от множество фактори", отчете Кънев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg