„Всеки доставчик на топлинни услуги трябва да уведоми своите клиенти с колко е надвзел поради факта, че цената на газа е била по-висока.

„Топлофикация-София" трябва да получи 45 млн. лв. и да ги върне на клиентите си". Това заяви в ефира на „Здравей, България" председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов.

Той допълни, че засичане на парното се прави веднъж в година поради факта, че измервателните уреди се намират в дома ни, а не извън него. „Имате вирус, не сте вкъщи и „сметките отиват на кино". Засичането се прави, когато е спрял топлинният сезон”, поясни той.

Борисов се закани да смени КЕВР заради поскъпване на парното
 
„Миналата година изчисленията се направиха на тримесечна база заради договора с „Газпром”. Тогава дериватите бяха единствените в сметката на газа, а той се сменяше на всеки три месеца.

Много по-лесно можеше да изчислиш каква ще е цената му в отоплителния сезон и съответно на парното. Дойде моментът, когато цената на газа вече е договорена и е паднала с 40%.

istock
istock

Г-н Иван Иванов реши, че ще направи сметка на парното за месец май, за да покаже каква ще е цената му при ниска цена на газа.

И когато вече КЕВР направи новата цена за целия отоплителен сезон изведнъж се получиха 22% спрямо месец май.

Ако сравним обаче годишна база на годишна база, цената на парното пада  с 15%. Ако  сте платили 1000 лв. за един отоплителен сезон, сега ще платите 850 лв.", обясни Николов.

 „Цената на газа  към момента е 22 лв. Не можем обаче да бъдем сигурни колко ще бъде тя през целия отоплителен сезон.

Помолих топлофикациите да направят калкулатор на сайта им, с който всеки потребител да може да изчисли данните си”, заключи Николов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg