За енергийните експерти и анализатори това повишение на природния газ не е изненада, то е очаквано. Решението на КЕВР е абсолютно логично. Това заяви в студиото на "Денят започва" председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

Той посочи, че ръстът на природния газ в Европа е много сериозен, но това е естествен ход, предизвикан по много причини - не са нагнетени достатъчни количества в газовите хранилища на Европа, събуждането на европейската индустрия след ковид-кризата, пренасяне на голяма част от производствата от Китай в Европа, ръстът на въглеродните емисии и замяната на редица въглища с газови производства.
 
Енергийният експерт поясни, че редица фактори, ще натискат цената на газа още нагоре - Германия спря 5-хиляди мегавата ядрени мощности, Франция спира 50% от всички ядрени мощности за ремонти и пренареждане.
 
"Това означава, че паралелно с рязкото търсене на природния газ, ще се появи и дефицит на електроенергия на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден момент", прогнозира Хиновски.
 
Според неговия анализ до април-май ще има допълнително покачване на природния газ, след което се очаква успокояване на борсовите цени.

Бизнесът е за компенсации само над 185 лева за мегаватчас, но да няма ограничения

Той подчерта, че България има алтернативи - доставки на азерски газ и доставки от Турция. Това са спешните мерки, които могат да бъдат постигнати до 2 години.
 

istock
istock

България трябва да договори допълнителни количества природен газ - това е резервен коз във взаимоотношенията с Турция. България може да получи от Турция, която има схвръхизлишъци на природен газ, сравнително по-евтин газ, отколкото доставките на газ от Газпром, поясни експертът.
Иван Хиновски допълни още, че България има собствени ресурси на природен газ, които обаче страната не изследва.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg