С президента Румен Радев нямаме различия в оценката на ситуацията и в подхода за разрешаване на проблема. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев пред журналисти след среща на част от работодателските организации с държавния глава по повод високите цени на електроенергията за бизнеса и индустрията.

Велев изрази надежда президентът да намери най-правилните и подходящи действия в търсенето на решения на този краткосрочен проблем.
Допълнително е разговаряно и за необходимостта за изработване на нова Енергийна стратегия на България. Велев допълни, че работодателските организации са предложили да се създаде към президента експертен консултативен съвет, който да работи както по стратегията, така и по екстремни проблеми и ситуации, каквато е настоящата.

Какви са последиците от мораториума върху цените

Велев вярва, че разчетите, които са били представени на президента и екипа му, ще послужат да се вземе едно по-добро решение от първоначално предложеното, за да се постигне справедлив компромис.

istock
istock

Председателят на АИКБ припомни, че предложението на бизнеса е да се компенсират 75 процента от надвишението над прогнозната пазарна цена от 119 лева за мегаватчас, която е дала Комисията за енергийно и водно регулиране. От Министерството на енергетиката предлагат да се компенсират три четвърти от надвишението над 185 лева за мегаватчас, което е пазарната цена за месец юли, като освен това бъде въведено и ограничение на компенсацията до 30 на сто от пазарната цена. Според работодателите това ограничение се обезсмисля при цени над 300 лева за мегаватчас, защото се очаква стойностите да достигнат между 500 лева и 800 лева за мегаватчас.

Според работодателските организации компромисното решение е да има компенсиране само над 185 лева за мегаватчас, но да няма ограничение в компенсацията.

Доволен ли е бизнесът от компенсациите за скъпия ток


При различни сценарии в българската енергетика след компенсация ще останат суми от порядъка на 500 млн. лева допълнителна печалба само за първото тримесечие на следващата година, посочи Велев. Той счита, че само с генерираните извънпланови печалби в българската държавна енергетика ще може справедливо да се компенсират предприятията и потребителите на свободния енергиен пазар. Това трябва да бъдат не само индустрията и бизнесът, но и предприятия от социалната сфера - училища, детски градини, болници.

istock
istock

Работодателските организации вярват и очакват, че президентът ще предприеме най-рационалните действия в съответствие с неговите правомощия за решаване на ситуацията. Той ще прецени дали това ще бъде свикване на Консултативния съвет за национална сигурност или друга инициатива. Те са изпратили покана и до изпълнителната власт в дните преди Коледа и биха участвали и в такава среща.

"За предприятията е критично важно да знаят в началото на януари на какво могат да разчитат, за да знаят дали изобщо да отварят. Енергоинтензивните при тези цени, които се очакват, без компенсации не биха могли да просъществуват дълго време", заяви Велев. По думите му те или са ограничили дейността си, или тези, които вече са спрели, няма изобщо да заработят.

Премиерът: Мораториумът върху цените може да падне по-рано

Председателят на АИКБ обърна внимание на това, че вече над 50 000 работни места за загубени през годината, позовавайки се на разликата между освободените и назначените служители по данни на националната статистика. Според него този процес би се задълбочил, ако не се стигне до справедливо компенсиране на високите цени.

На въпрос на БТА какво точно може да предприеме президентът Радев председателят на Съюза стопанска инициатива Виолина Накова отговори, че той ще говори с изпълнителната власт. Работодателските организации се надяват да участват в общ диалог, който е важен за всички. Разговорите с държавния глава са били и за това как да може да се помогне на малкия и среден бизнес, който е изключително засегнат и няма никакви резерви, за да продължи да работи при такива цени на тока. Затова се очаква срещата с правителството да се
осъществи, за да може този въпрос да се реши съвместно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg