Според икономисти временният спад на цените на газа не е успокояващ. По думите им настоящите цени на синьото гориво ще засегнат производителите на торове, химичната и петролна индустрии и топлофикациите.
 
„Има няколко стъкларски завода, има няколко газови завода, които употребяват газ - това ще бъдат основните потърпевши”, обясни икономистът Любомир Дацов по NOVA.
 
„Това е такъв удар, удар под пояса, както се казва, виждаш колко си уязвим“, добави Лъчезар Богданов.
 
Енергийният експерт Иван Хиновски смята, че Европа е попаднала в икономическа клопка на „Газпром“. Въпреки че руската енергийна компания все още изпълнява доставки към Западна Европа.
 
„С хитри трикове намалява количества, когато трябва, има ограничение, не изпълнява заявки за по-високи количества. Всичко това е пазарна тактика“, подчерта Хиновски.
 
Според специалисти Европа се готви скоро да наложи ембарго върху руските доставки на газ. „Ако цяла Европа смени енергийната си политика, това по някакъв начин ще засегне и нас“, коментира Богданов.
 
„Европейският съюз - без руския газ не може да оцелее. Просто няма достатъчно количества газ в целия свят“, е мнението на бившия зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

Какво ще се случи с цените на горивата

Експертите предупреждават, че заради тенденциите на борсите цената на природния газ в България може да се увеличи с 30% през април. „Ако тези цени се запазят, увеличението на цената на газа сигурно ще е и по-високо“, уточни Куюмджиев.
 
„Да се търсят възможности и то спешно за втечнен газ, например, от Алжир“, предлага Еленко Божков.
 

istock
istock

Цените на металите също се покачват. Преди ден тон алуминий се търгуваше за над 4000 долара на Лондонската борса. Тон мед достигна близо 11 000 долара, а цената на златото надхвърли 2000 долара за унция. 
 
„България изнася мед, злато, така че част от българската индустрия ще спечели от тази ситуация”, посочи икономистът Стоян Панчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg