"EVN България" започва изпълнението на държавната програма за компенсация на бизнес клиенти за консумирана електроенергия за декември и януари, съобщиха от дружеството.

Компенсациите за бизнес клиентите ще бъдат включени във фактурите, които започват да излизат през този месец.

Над 500 лв. сметки за ток получиха десетки семейства в Бургас


Компенсаторният механизъм е на база количествата активна електрическа енергия, върху която се начислява цена "задължение към обществото", с фиксирана сума за подпомагане за съответния месец на потребление:

- Фиксираната сума за компенсация за декември е от 128,98 лв. на един MWh (мегаватчас) без ДДС.
- Фиксираната сума за компенсация за януари е от 141,21 лв. на един MWh (мегаватчас) без ДДС.

istock
istock

Размерът на компенсацията е изчислен като 75 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за съответния месец на потребление и базовата цена, но не повече от 30 на сто от реалната борсова цена за месеца на потребление.

По-ниски сметки за ток през февруари обеща премиерът

В този смисъл програмата обхваща само клиенти, чиято цена е била над 30 на сто от реалната цена на енергийната борса за съответния месец на потребление, уточняват от дружеството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg