„До 10-о число на всеки месец подаваме прогнозна цена за газа за следващия месец. Тази цена зависи от движенията на борсовите котировки през първите десет дни на месеца. За формирането на тази цена използваме формула и механизъм, който е одобрен и не можем да си правим експерименти с това какво искаме”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски в отговор на въпрос защо компанията поиска поскъпване на синьото гориво с близо 60 процента.
 
По думите му в края на месеца ще има коригиращи данни, тъй като се забелязва тенденция последните два дни цените да вървят надолу и пазарът да се успокоява. „Това е прогнозна, а не крайна цена. За високите прогнозни стойности повлияха екстремните нива на индексът на борсата в Нидерландия, който е основен компонент по един от договорите. Вярваме, че при коригиращото заявление към регулатора, цената ще е по-ниска”, уточни той.

Предлагат шоково поскъпване на газа от април

„За потребителите на "Топлофикация" има моратуриум до 31 март”, подчерта Топчийски в отговор на въпроса как евентуално увеличение с 58 на сто ще се отрази на цената на парното. "Трудно е да се направи преценка с колко ще се увеличи цената на парното и мисля, че пазарите се успокояват и към края на месеца ще видим по нормални стойности, за да може повишението да е по-нормално. Нека не забравяме, че сме и в края на отоплителния сезон".
 

istock
istock

По отношение на преговорите с "Газпром" заради изтичащия договор, той беше категоричен, че няма място за притеснения.  В идеалния вариант те би трябвало да започнат в средата на април, защото в средата на годината започвали търговете за капацитет. "Има вариант и от руската страна да спрат доставките, има вариант и при решение на ЕС да не се сключват договори”, обясни Топчийски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg