Всяко трето домакинство в Гърция отделя повече от 40 процента от месечния си доход за покриване на жилищните си нужди, докато средният показател за Европа е 10 процента, съобщава в електронното си издание в. „Катимерини“. Успоредно с това в страната се очаква повишаване на наемите, цените на жилищата и лихвите по кредитите на фона на инфлацията. По този начин наемането, и особено закупуването на имот, става все по-недостъпно за гръцките граждани и най-вече за младите хора.
 
Младите хора в Гърция в продължение на много години са в неравностойно положение в сравнение с европейците по отношение на възможността и финансовата способност да станат независими от родителите си, като създадат собствено домакинство. Само 25,7 процента от домакинствата в Гърция са едночленни, докато в ЕС този показател е над 34 процента.
 
Статистически данни на Евростат показват, че от 2021 г. гърците са изправени пред най-високите разходи за задоволяване на жилищните нужди в съотношение с доходите им, а обновените данни се очаква да отразят още по-задълбочено влошаване на проблема, пише "Катимерини".
 
Делът на гръцкото население, което трябва да изразходва повече от 40 процента от годишния си разполагаем доход само за покриване на жилищните си нужди, през 2021 г. е достигнал 32,4 процента в градовете и 22 процента в останалите райони на страната. Нито една друга държава в ЕС не се отличава с толкова висок процент. Дания е на второ място с 21,9 процента, а Нидерландия – на трето място с 15,3. За извънградските райони гърците са в по-лошо положение и от българите, и от румънците, при които съответно 13,3 процента и 10,8 процента от населението изразходва над 40 процента от доходите си за покриване на жилищни нужди.

Какви заплати дават за работа в туризма в Гърция

Средният процент за съответния показател в ЕС е 10,4 процента за градовете (т.е. само 10,4 процента от европейците отделят повече от 40 процента от годишния си доход за жилището си) и 6,2 процента за останалите райони.
 
В Гърция 73,7 процента от собствениците живеят в свой имот (при 69,9 процента средно за Европа), но 11,8 процента от тях са ипотекирали жилището си – в Европа този процент е 26,1.
 

istock
istock

Приблизително всеки четвърти гръцки гражданин е наемател (26,7 процента в сравнение с 30 процента в ЕС). Домакинствата с един човек са 25,7 процента в южната ни съседка в сравнение с 34 в ЕС. Само 12,1 процента от домакинствата в Гърция се състоят от хора на възраст под 65 години, докато за ЕС те са 19,4 процента. Главно поради високите разходи гърците избират съжителство с повече хора. Затова и Гърция е с най-голям дял на домакинствата с трима или повече пълнолетни членове в Европа (14,3 процента, докато средният показател за ЕС е 7,7). Това показва, че младите гърци не могат да си позволят собствено жилище и да постигнат самостоятелност.
 
Гръцкото правителство отвори през март програма за субсидиране на ипотечни кредити за млади хора. Тя предизвика голям интерес в страната и вече са подадени над 3000 заявления. Въпреки това броят на домакинствата, които ще бъдат обслужени, няма да е голям –  5 000 или 10 000.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg