Гръцките синдикати съобщиха, че вече са сключени колективните трудови договори в туризма и са осигурени изгодни условия за работещите. В сектора не достигат десетки хиляди служители.
 
Основната работна заплата през сезона достига 911 евро, като задължително за всички категории хотели става изплащането на бонусите за стаж, квалификация, както и 10% по-високо заплащане за семейни служители. Увеличава се също възнаграждението за извънреден труд, съобщава БНР.
 
От своя страна собствениците на хотели и ресторанти, които са в туристически райони, обещават да осигурят добри условия за пребиваване на служителите си.
 
По официални данни в туристическия сектор липсват поне 60 хиляди работници и се правят опити да се привлекат на сезонна работа мигранти и граждани на трети страни.


Минималната заплата в Гърция почти изравнява средната

Очаква се много силен туристически сезон това лято, но липсата на работници ще намали качеството на обслужване, коментират хотелиерите. Причините за липса на работна ръка е по-доброто възнаграждение, което предлагат други европейски страни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg