Въпреки уверенията на социалното министерство, че се разширява обхватът на хората, които ще получат енергийни помощи за отоплителния сезон, се оказа, че отказите са хиляди, информира БНР.

Две са причините за това - гарантираният минимален месечен доход, който не е променян 14 години, и даренията, които възрастните хора в края на живота си са направили на своите деца и други членове на семействата. Преди месец пенсионерка от Банско обяви гладна стачка, но я прекрати с обещанието, че в парламента ще се търси спешно решение на проблема.

Една от наредбите, произтичащи от Закона за социалното подпомагане, е Наредба 07 от 2008 година за реда и условията за отпускане на целева помощ за отопление. 

Oтпускат 300 лв. помощ за отопление на още 50 000 семейства

За 14 години тя е изменяна няколко пъти с оглед промяна в размера на пенсиите. Но едно нещо в нея не е променяно и това е гарантираният месечен минимален доход, който е в размер на скандалните 75 лева. Това е причина за хиляди откази на енергийни помощи за тези, които имат нужда от тях, за да оцелеят.


Данните за благоевградска област към средата на октомври показват, че от 31 681 хиляди подадени молби за отпускане на помощта за отоплителния сезон, отказите са 6432, т.е. 20 процента от нуждаещите се няма да получат пари и топлина през зимата.  

Под ударите на тази рестрикция попадат хиляди възрастни хора с минимална пенсия, които са си позволили да дарят на децата си или на свой брат, сестра, племенник, дялове от имоти, за да спестят разправиите на поколенията след тях. Без да получат нито лев от това. 

Невена Гальова е една от тях, която от две години получава отказ на молбите за енергийна помощ. Работила е 42 години и взима минималната пенсия. Преди месец тя обяви гладна стачка, защото смята аргументите за отказ, все различни, за крайно несправедливи.

Предлагат 1000 лева годишна помощ за домакинствата заради скъпата енергия

И тъй като институциите са пресметнали, че наследството от една стая и една пета от двора на бащината им къща е в размер на 14 хиляди лева, г-жа Гальова няма да получи помощ за отопление и тази година, тъй като тази сума надхвърля 60-кратния размер на гарантирания минимален месечен доход от 75 лева, което за пет години е 4500 лева. Оказа се, че в същото положение са още стотици хора.

istock
istock

И макар че отложи гладната стачка, 75-годишната Невена Гальова няма да се примири: 

"Искам въпросът да бъде отнесен до социалния министър и да получа отговор как ще се отоплявам през отоплителния сезон, тъй като съм на минимална пенсия".

Експерти от дирекциите за социално подпомагане са категорични, че има нужда от промяна в нормативната база, касаеща помощта за отопление. Нещо повече, след анализи на всеки период, те са давали индикации за проблемите. Решение обаче не е последвало.

Енергийната бедност в Европа е най-голяма в България

Затова ги поставихме пред тези, които са задължени да променят нормативната база, ако тя не работи в полза на хората. С това се ангажира депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който сподели, че е получил десетки сигнали от целия регион

"Гарантираният минимален месечен доход трябва да се увеличи. Другият проблем е – когато имаме дарение, човекът, който го е направил, също няма да има право на такава помощ. Тук също трябва да има промяна в закона и ще го обмислим как да се направи".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg