Предстоящата зима ще се окаже трудна за Европа. Без доставките на руски природен газ недостигът ще се увеличи, което ще доведе до паралелно увеличение на цените на сметките за отопление и електричество, докато домакинствата ще бъдат принудени да поемат тежестта на енергийната криза, показва скорошен анализ на германската компания Statista, специализирана в пазарни и потребителски данни.

Според Statista и анализатора Анна Флек, дори преди създаването на настоящата енергийна криза, осигуряването на отопление за много домакинства в Европа не е било даденост. През 2021 г. в Европейския съюз приблизително 7% от населението не е имало достъп до адекватно отопление.

Българите отказват да намалят температурата в дома си

Въз основа на данни на Евростат, графиката на Statista показва, че страната с най-големи проблеми с отоплението в ЕС беше България, където 23,7% от населението нямаха достатъчен достъп. На второ място е Литва с 22,5%, следвана от Кипър с 19,4% и Гърция - със 17,5% от населението.

Карта на енергийната бедност в Европа през 2021 г. (% на домакинствата, които нямат възможност да отопляват адекватно домовете си).

На последното и респективно най-добро място в Европа са Швейцария с едва 0,2% от населението, изпитващо проблеми с отоплението, и Норвегия - с 0,8%.

Как да пресметнем колко ток харчим

Трябва да се отбележи, че страните от Южна Европа като цяло имат по-лоши нива енергийна бедност от тези от Северна Европа, което показва разликата в богатството между двата европейски региона. Средната европейска стойност  на енергийна бедност се колебае на 6,9%, но се очаква всички тези данни да достигнат много по-лоши (по-високи) нива през 2022 г.

В същото време се очаква във Великобритания всяко трето домакинство да изпадне в енергийна бедност тази година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg