Цената на тока за бизнеса падна с 20%. Трудно е обаче да се прогнозира дали този спад ще е устойчив, предвид това, че цената се определя ден за ден. Цената на газа също е с тенденция за спад, но не се очаква да се повиши. Това каза пред NOVANEWS председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев.

Той счита, че въпреки че цената на газа е с 29% по-ниска за ноември, повод за радост няма.

"Цената на топлоенергията беше определена при цена на газа 120 лева, а сега е 160 лева. За да няма повишение, за декември цената трябва да падне още. Нямаше никаква логика цената да превишава 300 лева, нито сега има такава да падне до 160. Може би интерконекторът е причината. По-скоро няма да има увеличение на природния газ, но няма да има и намаление", уточни Георгиев.

Плащаме за спа с ваучери за храна

Възможно ли е да се заплащат битови и комунални разходи с ваучер от работодател? Според него практиката не е отскоро, разликата е само в максималната сума, която един работодател би могъл да отпусне.

istock
istock

"Плюс е, че няма данъци и осигуровки, но е и крачка за връщане назад. Наличните пари малко изчезват, а това са един вид налични пари. Никой не е питал Топлофикациите дали биха се включили. За да се случи това доставчикът, изработил ваучерите, трябва да сключи договор с дружествата", обясни той. 

Ивайло Найденов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори споделя, че вероятно ваучерите ще са удобни за потребителите за по-гъвкаво плащане.

Дават ваучери за детска кухня и пакети на новородени

"Цената на тока на борсата може да падне, ако потреблението пада. В момента тя се определя ден за ден и намалението е ситуационно. Между 400 и 600 лева на мегаватчас е цената, компенсациите помагат. 90% от електроенергията се купува на пазара ден напред, необходима е пазарна реформа в Закона за енергетиката", посочи той.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg