Завишен брой желаещи да получат дърва за огрев е причина за забавяне на снабдяването в Благоевградско, от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) отчитат и недостиг на кадри.
 
На среща между общинското ръководство на община Банско и директорите на териториалните поделения на горските стопанства „Места“ и „Добринище“ и Национален парк „Пирин“ е станало ясно, че последните месеци се доставят постоянно дърва за огрев, включително и през почивните дни, съобщават от общината.
 
Директорите на горските стопанства са посочили, че завишеният брой желаещи да получат дърва за огрев е причина за забавяне в снабдяването, а ръководството на общината и горските стопанства апелират гражданите да не се презапасяват, за да има количества за всички.
 
Подобни проблеми има и в други населени места, а сред причините от ЮЗДП посочиха презапасяването на част от домакинствата. Друго проблем обаче се явява недостигът на кадри, особено на квалифицирани, каза за БТА директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов. По думите му все по-малко студенти, които завършват Лесотехническия университет, започват работа в предприятието.
 
За да стимулират младежите, от ЮЗДП за поредна година обявяват процедури за стипендианти. В момента те са трима, което означава, че няма интерес, при условие, че се предоставят около 400 лева месечно, а за отличните студенти се поема и семестриалната такса, каза инж. Дамянов. Ангажиментът на стипендиантите е след завършване да работят 5 години на територията на предприятието.
 
Сред стипендиантите на ЮЗДП е 25-годишният Лаис Чолаков. Вече е дипломиран бакалавър, в момента учи магистратура. За БТА разказа, че се е възползвал от стипендиантската програма на ЮЗДП, допълнителен мотив за него е била възможността предприятието да поема семестриалната такса при отличен успех.
 
Лаис Чолаков е специалист по лесовъдство. Има подписан договор за работа в ЮЗДП в следващите пет години и работи това, което желае. Роден е във Велинград и е израснал в едно от родопските села около града. Именно любовта към природата го е накарала да учи и впоследствие да работи за опазване на горското ни богатство.

Отоплението през зимата - колко ще ни струва

Той обаче е сред малкото нови кадри. Все по-голям глад се изпитва за работещи в дърводобива, залесяването и като цяло във всички горскостопански дейности, посочи инж. Дамянов. Това е тежък труд на открито, средната заплата е над хиляда лева, явно трябва да се мисли за подобряване на условията, които да привличат работници, каза още директорът на ЮЗДП.
 

istock
istock

Според инж. Дамянов другият проблем в сектора е старата нормативна база, което не позволява ползване на организиран, технологичен и модерен дърводобив с дърводобивни машини. По думите му бъдещето е в механизацията, с което ще се позволи работниците да се пренасочат към обекти с по-голям наклон. Той посочи, че пререгулиране на системата ще даде възможност да се отговори на високите обществени и екологични изисквания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg