Омбудсманът сезира министъра на енергетиката заради множество сигнали от битови клиенти на топлофикационните дружества, които трябва да отделят сериозен за тях финансов ресурс, за да закупят водомери и топломери с дистанционно отчитане.

Диана Ковачева настоява държавата да изготви финансов инструмент за подкрепа на над 570 домакинства на централно топлоснабдяване, защото най-късно до 1 януари 2027 г. те следва да поставят по-скъпите уреди за отчитане. 

Най-масова се очаква да е подмяната на уреди през идната, 2024 година, когато изтича вторият, десетгодишен гаранционен срок на уредите след въвеждане на системата за дялово разпределение на топлинната енергия.

Омбудсманът поиска държавата да плати с евросредства дистанционните водомери и топломери на домакинствата

"По-голямата част от нашите клиенти вече са преоборудвали уредите си с дистанционни. Този процес започна много отдавна. Още 2009 г. сме започнали с предлагането на дистанционни уреди. В тези 14 години, които са изминали, на практика се монтират само такъв тип уреди", поясни пред БНР Милена Стоянова от най-голямата фирма за топлинно счетоводство – "Техем".

Това, което предстои за по-голямата част от клиентите, е подмяна на водомерите за топла вода, уточни тя.

istock
istock

В различните градове се предлагат различни схеми за изплащане на уредите, включително с безлихвен кредит, посочи Стоянова.

"Трябва да обърнем внимание на бройката потребители – 570, които се изисква да се подпомогнат. Това не е нещо невъзможно. Редно е този, който е предложил този закон, да реши как да подпомогне тези потребители, които не могат да си позволят да изпълнят законовите разпоредби", заяви Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. По думите му, става дума за много малък процент от общия брой клиенти на топлофикациите.

Предлагат се варианти за изплащане на тези уреди. Ако някой не може да си го позволи, може да избере подобен вариант, посочи той. По думите му, 200 лева, колкото излиза замяната на уредите с такива с дистанционно отчитане, представляват една четвърт от минималната заплата от 1 януари.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg