За да получат най-добра цена на тока, фирмите трябва да се изберат нов доставчик на електроенергия най-късно до 10 септември.

Това посъветваха от Асоциация свободен енергиен пазар, в която членуват търговци на електроенергия.

Припомняме, че от 1 октомври всички стопански потребители трябва да излязат на свободния пазар на електроенергия.

За целта то трябва да избере доставчик  и да сключи договор с него. След това цялата процедура се поема от доставчика, обясни Мария Кръстева – изпълнителен директор на асоциацията.

Датата 1 октомври обаче е подвеждаща, защото реално смяна на доставчик може да се заяви до 10 септември, уточни тя. Има много неясноти как ще се случи тази част от либерализацията на пазара, която обхваща около 300 000 малки фирми, категорични са търговците.

Една от причините са промените в последния момент, които позволяват, ако фирма не си е намерила доставчик, да остане към сегашното разпределително дружество, но в качеството му на титуляр на лицензия на търговия с електрическа енергия.

За целта до 31 август КЕВР ще трябва да подготви типовите договори, които ще подписват потребителите.

Той ще е със срок от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г. и в него ще се определят правата и задълженията на страните, условия за доставка на електрическа енергия и за прекратяване на договора, както и за пределната цена на доставката.

istock
istock

Какви ще са клаузите в типовите договори и ще има ли определена цена в тях не се знае, коментираха от Асоциация свободен енергиен пазар.

Небитовите потребители излизат на свободния пазар за електроенергия

Те съветват собствениците на фирми да проучат пазара и офертит
е, като подчертаха, че цената не трябва да бъде единственият критерий за избор на доставчик.

Трябва да се види и какви  срокове предлага търговецът, има ли неустойки при предварително прекратяване на договор, изисква ли се предплащане на такси.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg