Редно е компенсацията за потребителите на парно да дойде още с изравнителите сметки за този отоплителен сезон.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод подписания договор между „Газпром“ и „Булгаргаз“, с който цената на руския газ за България се понижава със задна дата.

Промяната в цената налага „Булгаргаз“ да върне на своите клиенти надвзети суми, а те от своя страна да приспаднат намалението от сметките за парно и газ на крайните потребители.

Има две възможности - или крайният потребител да получи това, което е платил в повече, или да бъде облекчен в бъдещите си плащания, което е по-лесния вариант, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

"Булгаргаз" има право да възстанови на своите клиенти надвзетите суми, но сложността идва от там, че клиентите също имат свои клиенти, на които подават газ. Работят паралелно и КЕВР и експертите, като се търси възможния вариант който не би предизвикал административен и логистичен хаос", допълни той.

"Изглежда, че за да се случи едно такова компенсиране, ще се наложи промяна в законодателството, ние сме готови да направим това", категоричен е Дончев.

Връщат ни пари за парно със задна дата

"Булгаргаз" планира до 11 март да внесе две предложения в енергийния регулатор - за преизчисляване на цените със задна дата, както и ще предложи нова цена от 1 април.

"За всеки един отделен месец - август, септември, октомври, ноември, декември, януари и февруари ще се получи различна цена и съответното намаление ще бъде различно
", обясни Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Очакваното намаление от 1 април ще бъде в размер на 40,3%. Ако регулаторът одобри, пари ще бъдат връщани на над 200 клиенти на "Булгаргаз". Очакваната сума за възстановяване е 125 млн. лева без ДДС. Експертите обаче са скептични, че това ще се случи.

"Има плащания в НАП, в НОИ, става една много сложна схема за преизчисляване на това кой на кого, какво дължи. Чудеса не могат да се очакват, аз дори смятам, че е невъзможно да се разчита на връщане на средства за стари периоди", коментира Иван Хиновски, председател на БЕМФ.

"Никога цената на парното няма да следва профила на цената на газа, защото всичко това отива в компенсаторния ефект", обяснява енергийният експерт Атанас Тасев.

Според експертите, най-разумно би било да не се връщат надвзети суми, а да се прихващат плащания от бъдещите задължения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg