Повишението с 10 пъти на природния газ не значи, че ще е такова за битовите потребители. Това обясни в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS енергийният експерт Васил Начев. Той коментира и цената на природния газ тази зима.

"Няма да е на ниво 2020. Тези цени - трябва да забравим за тях. Тогава беше някъде 30 лв. на мегават час. Сега е 300 лева. Така че имаме едно увеличение 10 пъти". След това обаче подчерта: "Със сигурност няма да е увеличено 10 пъти за крайните потребители, които ползват природен газ за отопление. То не е и възможно", обясни експертът.

По думите му при пазара цените растат до определен момент, в който може съответната страна да плаща. В момента, в който не може, няма значение каква е цената,  компанията, която я предлага, няма как да получи тази сума.  Затова казвам, че няма да бъде тази цена 10 пъти, допълни Начев. 

Експерт: Радиаторите тази зима ще са по-студени

Въпреки това, Начев е сигурен, че цената на топлото ще бъде "доста висока". „Газ има достатъчно, въпрос на гъвкавост и дай боже газ за Гърция, доставена от "Газпром", да не спре. Ако газът за Гърция спре, ние наистина ще изпаднем в много тежка ситуация. Преди това не мисля, че ще се стигне до сериозни катаклизми. Но цената ще бъде доста, доста висока”.

istock
istock

Начев обаче очаква да има компенсации, както е в Европа. "Не мога да си представя, че ще има неравнопоставеност между тези, които ползват парно и природен газ", посочи експертът.

По думите му, ако ние не се съгласим да подпишем дългосрочен договор с "Газпром" до 10 години  - до края на годината няма да получим нито един кубичен метър газ, няма значение какво е правителството. Но подписването на подобен договор не става бързо, предупреди той. „Няма шанс до края на годината това да се случи”, категоричен бе Начев.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg