Нови 7 варианта на инвестиционен план с нови по-ниски цени на вода внесе ръководството на ВиК-а Бургас в Областната управа.

Според новите предложения вместо 4,39 лв. за кубик вода с ДДС, цената може да се понижи на 3,62 лв. за кубик.

Драстичното поскъпване на цената на водата с 59 процента от 1 август в Бургаска област се обжалва в Административния съд в София от кметовете на Бургас, Поморие и Созопол.

Софийската градска прокуратура също протестира решението на КЕВР, определящо нова цена на водата.

София може да остане без вода

В определения от ВиК асоциацията срок дружеството ВиК-Бургас внесе в Областната управа 7 нови варианта на своя бизнес план, в които са направени корекции, водещи до намаляването на оперативните разходи и оптимизирането на програми и дейности, така че повишаването на цената на кубик вода в областта да не е с 59%.

istock
istock

Каква цена предвиждат новите варианти обяснява областният управител на Бургас Мария Нейкова: "Тези седем варианта ще допринесат до формиране на цена на водата от 3,62 - 3,63 - 3,84 - 4,08 и 4,33 лв. според това кой от тези варианти ще бъде одобрен от общините“.

До 10 дни 13-те общини в областта трябва да внесат в Областната управа писмени становища, в които да посочат кой от седемте варианта за поскъпване на водата е най-подходящ. След това тези предложения трябва да бъдат гласувани от Общинските съвети. Накрая окончателно решение за цената на ВиК вода трябва отново да вземе ВиК асоциацията.

Заради предстоящите процедури не е ясно кога ще се стигне до корекция в цената на водата. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg