Би следвало да очакваме едно не малко повишение на цената на природния газ от 1 януари и то по причини, които са изцяло извън страната и извън възможността на българските органи да влияят върху тази цена", заяви тази сутрин председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

В последните 20 дни цената на газа на европейските пазари се повиши поради съществуващото напрежение в Европа и света и поради това, че в определени дни капацитетът на газопровода Ямал-Европа не е бил използван от доставчика „Газпром“, каза Иванов.

Увеличението на цената газа от 1 януари ще бъде повече от прогнозираното, заяви изп. директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по време на заседание на КЕВР, на което се обсъжда цената на газа от януари. Сумата, която се обсъжда, е 117 лв. за мегаватчас, което е увеличение с малко над 14%.

Метанът и газът за отопление поскъпват драстично

В заявлението досега са отчетени данните към 9 декември, но от тогава цените на европейските газови пазари претърпяха динамика. В заявлението, което ще бъде внесено на 1 януари, ще бъдат отчетени всички промени, допълни Павлов.

"Булгаргаз" предложи на КЕВР по-ниска цена на природния газ

По думите му както петролът и петролните продукти, така и цените на европейските газови пазари вървят нагоре. Само за миналата седмица видяхме рекордни цени на природния газ, които достигнаха дори до 180 евро за мегаватчас, но за доставка месец напред цената се движи около 120 евро на мегаватчас. Към датата на заявлението цените са се движили около 93-94 евро за мегаватчас, виждате каква огромна разлика има, каза той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg