Пропан-бутанът, метанът и газът за отопление могат да поскъпнат драстично, ако бъде прието предложението на Европейската комисия за скок на акцизите за тези горива.

Това предупреждават от Българската асоциация " Природен газ " (БАПГ) и Българската петролна и газова асоциация, които настояват България да не поддържа предлаганото от Европейска комисия нарастване на акциза за природния газ.

Двете организации са изпратили писмо до държавния глава, премиера и Народното събрание, както и до водачите на политически партии.

От двете асоциации посочват, че метанът от 2,50 лева на килограм може да поскъпне с около 80 стотинки, а пропан-бутанът - да се оскъпи от 1 лев и 40 стотинки с още 20 стотинки за литър.
 
Предвижда се въвеждане на нова минимална ставка за природния газ като гориво за отопление за битови нужди в размер от 1,20 до 1,80 лева за гигаджаул.

Природният газ да поскъпне с 14% иска Булгаргаз

Според двете асоциации това ще допринесе за увеличаване на инфлацията, намаляване на конкурентността на икономиката и на потреблението.
 

МВР

Затова според тях е необходимо изготвяне на национална позиция, свързана с промените в облагането на енергийните продукти и произтичащите от това социално-икономически ефекти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg