До средата на месец юли ще бъдат приспаднати от сметките на потребителите разликите от намалението в цената на природния газ.

„Целта на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката беше по максимално бърз и ефективен начин този положителен ефект от предоговарянето на цената на природния газ между „Булгаргаз“ и „Газпром“ да достигне максимално бързо до българските потребители“.
 
Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод приетите окончателно промени в Закона за енергетиката(ЗЕ) вчера.

От промените стана ясно, че надвзети суми ще се връщат на всички потребители и на битови, и на индустриални, макар от началото на годината те да са на свободен пазар. За вторите обаче това няма да се случи през промените в Закона, а ще се уреди с решение на „Булгаргаз“.
 
Ресорният министър обясни, че възможно най-бързо трябва да се върнат парите на гражданите, които се отопляват на газ или парно и плащат на база месечно реално потребление.

Но понеже има законодателни процедури, които трябва да бъдат извършени след окончателното приемане на закона, то връщането ще се случи „някъде до средата на месец юли“.
 
Министър Петкова увери, че няма причина за повишаване на цената на тока от 1 май. „КЕВР е органът, който определя цената на тока за бита. Българската държавна енергетика свърши своята работа.

Вижте кога спират парното

Предоговори цените за газа и това, което се получи е 40% по-ниска цена. Според мен няма да има повишение на цената на парното и тока“, каза тя, но няколко пъти уточни, че Комисията за енергийно и водно регулиране има последната дума по този въпрос.

Заформят се сложни процеси. Връщането на пари ще ощети огромна част от българина. Справедливо е в бъдеще тези суми да се прихващат от следващи суми, за да го усетим всички“. Това коментира пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски.

 „Булгаргаз ще връща на газоразпределителните компании или на големите компании, те са 195. Тези пари ще останат в тези компании, а те няма да си преоценят надвзетите суми за газ от потребителите, които са купували колбаси, хляб, зеленчуци. Там е крайната реализация на този газ. Тези хора няма да получат нищо“, допълни той.
 
По думите му топлофикациите трябва да направят 8-месечни приключвания на сметките. Всички топлофикации правят изравнителна сметка, която получаваме чак през юни. Този процес трябва да бъде повторен осем пъти. Това ще забави много сметките и скоро ние няма да получим реални пари“.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg