Българите могат да си позволят 1834 кубични метра с една средна заплата в нашата страна. Това показва класация на РИА Новости за достъпа на населението до природен газ. Така по достъпност на населението до газ България се нарежда на 26-о място. Първите три места са за Люксембург, Казахстан и Русия, а сред аутсайдерите са Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина, сочат данни от изследването.

В Германия средната заплата позволява да се купят 4131 кубични метра природен газ. В същото време цената на природния газ у нас далеч не е от най-високите - за 1 куб. м е 32,4 рубли, а за 1000 куб м за времето на изследването е 439,9 долара, пише изданието. За сравнение в Германия тя е 57,6 рубли за 1 куб. м.

Най-малко природен газ могат да купят жителите на Украйна. „Със средната и заплата тук може да се купи малко повече от 1000 куб м, тоест почти девет пъти по-малко от водещата страна Люксембург. Цените на газа в Украйна не са най-високите според европейските стандарти, но страната има много ниско ниво на заплатите“, се уточнява в изследването.

istock
istock

На второ и трето място се нареждат Молдова, Босна и Херцеговина, където може да се придобие по-малко от 1400 куб м газ за месец. Четвърто и пето място заемат Сърбия и Португалия.

Недостигът на газ ще повиши цената у нас

Експертите анализират също така и цените на синьото гориво преизчислено в рубли. Най-евтин е газа в Казахстан – 4,3 рубли за 1 куб м, а на второ място е Русия – 6,5 рубли за 1 куб м.

На трето място е Беларус, където газа е по-скъп от Русия с 4,3 рубли. В първата петорка влизат също така Турция и Молдова. Най-скъп е газа в Швеция – 101,3 рубли за куб м. Скъп е и газът в Нидерландия, Испания и Италия – над 80 рубли за 1 куб м.
 

istock
istock

Говорейки за динамиката на цените на газа, следва да се отбележи, че в повечето страни от Европа, те са се понижили. Това се е случило в 24 държави.
Експертите предполагат, че през 2021 г. борсовите цени на газа ще нараснат. Причината е студената зима и пролет, които изтощиха европейските хранилища, тяхното запълване към края на месец март е едва 30%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg