Токът у нас излиза скъп спрямо доходите ни, показва проучването Household Energy Price Index for Europe. Според него, ако не се вземе предвид покупателната способност на населението у нас София е на пето място сред най-ниски цени на тока за домакинствата за април в Европа.

Най-висока цена плащат жителите на Берлин - 33,77 евроцента за киловатчас,   Копенхаген – 30,53 и  Лондон – 24,99. Най-евтино излиза електроенергията в Киев – 4,98 евроцента, следват Белград, Будапеща, Подгорица и след тях е София – с 11,70 евроцента.

Средната цена на тока за 27-те страни в ЕС е 18,97 евроцента, а за Европа - 18,01. Прави се разграничението, че цените на електроенергията за домакинствата в Централна и Източна Европа са по-ниски, с изключение на Прага и Варшава, където са над средноевропейските.

Когато обаче цената на тока се преизчисли спрямо покупателната способност на населението, София вече е на 11-о място. Най-скъп излиза токът във Варшава, Прага, Берлин, Будапеща, Лисабон, Мадрид.

А най-ниски сметки получават домакинствата в Осло, Амстердам, Хелзинки и Берн. След София се нареждат Лондон, Загреб, Вилнюс, Атина, Рига, дори Виена, Париж и Брюксел.

За София производствените разходи са 61% от цената, за дистрибуцията отиват 22 на сто, дадени са 0% енергийни такси и 17% дял на ДДС. В Копенхаген делът на производствените разходи е едва 22% в цената, докато данъците са 40% - около три пъти повече от средното за Европа. Ако се включи и ДДС, процентът на облагане става 60.

VaasaETT
VaasaETT

VaasaETT
VaasaETT

Подобна е ситуацията в Берлин, където енергийният данък е 36% от цената на тока за крайния потребител. Тези налози са свързани с отказа на Германия от атомна енергия и въглища.

Искат по-скъп ток от юли

През април цените на електроенергията се повишиха в няколко града - 10% увеличение на в Никозия поради увеличаване на енергийния компонент; 5% поскъпване в Рим и Стокхолм, 3% - в Любляна и Мадрид и Дъблин, 2%  - в Букурещ.

В същото време с 5% са намалели цените в Талин, и с 3% в Копенхаген. В  Дъблин 58 доставчици обявиха повишаване на цените на електроенергията, след като прилагаха намаления на цените през летния период и цените замръзват през по-студения зимен период, за да облекчат клиентите сметки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg