Министърът на земеделието даде указание да бъде намалена с 20% цената на дървата за огрев за следващия отоплителен сезон. Мярката е с цел да се облекчи финансовото натоварване на хората.
 
Дървата са един от най-предпочитаните начини за отопление през зимата, въпреки че набавянето им е трудоемко и излиза сравнително скъпо.
 
За да отговорят на нуждите на обществото, от ресорното министерство наредиха за следващия отоплителен сезон цената на дървата от държавните предприятия да бъде намалена с 20%.

"Около 15 лева за иглолистни, стоящи на корен. Широколистни стоящи на корен около 30 лева. И съответно от временния склад 50 лева за иглолистните, 70 за широколистните", заяви инж. Валентин Чамбов пред БНТ.
 
След намалението цената на кубик дърва от постоянните складове като този край Благоевград се очаква да бъде около 100 лева.
 

Купувачите смятат, че отстъпката от 20% далеч не е достатъчна, за да облекчи бюджета им, но по-добре с нея, отколкото без нея.
"20% намаление не си заслужават. Трябва да е повече. Защото 180 лева минус 20%. Има накъде надолу. В България по принцип вече всичко е скъпо, така че не става въпрос само за дърва", допълни Ива Достувска.

Нова цена на дървата за огрев

"Много ясно, че всеки ще предпочете да е по-ниска цената. Но и 20% е все пак помощно. Колкото и да е, по-тънка цена е по-добре", коментира Любомир Петров.

istock
istock

"Крайната тенденция, с изключение на 2022 година, не е към увеличаване на броя на населението, което се отоплява с дърва за огрев, а е към намаление", каза още инж. Валентин Чамбов.
 
Намаляването на цените на дървата за огрев е стъпка в посока осигуряване на по-добър живот за гражданите и защита на природното богатство на страната, допълват от Министерството на земеделието и храните.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase