Интернет предлага неограничени възможности за всичко, но в това число и за измами. Независимо че към момента няма бум на този вид престъпление, потребителите винаги трябва да проявяват бдителност, особено когато попадат на атрактивни предложения и реклами. Това напомнят от МВР.

Сезонът предполага активно търсене на дърва и пелети за огрев, както и на оферти за планирана ваканция или наемане на къща за гости за празниците в края на годината.

Интернет пространството е залято с безброй обяви, но как потребителите да разпознаят истинските от онези, зад които се крият измамници? Ето няколко съвета:

Дърва

Когато става въпрос за измама с обява за доставка на дърва и пелети, обикновено се залага на атрактивна цена, която да провокира интереса на жертвата и тя сама да потърси връзка. Договарянето e обикновено по телефона или мобилно приложение.

Предлагат промени в решаването на потребителски спорове

ВНИМАНИЕ: В този случай е особено важно да се проследи офертата и ако в нея се съдържа изискване за капаро на дадена сума за самата стока или за доставката ѝ, която да се плати било по банков път или чрез системите за бързо разплащане, бъдете сигурни, че става дума за опит за измама. Следвайте правилото, че пари се превеждат само при получена стока!
 
При обявите за екскурзии/ наемане на къща също водеща е цената. 

istock
istock

Затова първото правило, което потребителят трябва да спази, е не да провери дали фирмата има свой сайт, а дали тя има лиценз за дейността, която предлага. Това става с едно кликване в сайта на Министерството на туризма (https://ntr.tourism.government.bg/Registration.nsf/alltato.xsp). 

Прегледайте и коментарите в интернет за съответната компания, но не се доверявайте изцяло на написаното.

Второ правило – преди да подпишете договор, в офис или пратен ви по интернет, внимателно го прочетете. Проследете задължително дали в него името на фирмата е написано по един и същи начин навсякъде, фигурира ли ЕИК и дали поставеният печат е на същата фирма. 

Източват ни картата с обяви за евтини стоки

Трето и най-важно правило е начинът на плащане. Туроператорите трябва да имат регистрирани фирмени банкови сметки. Това означава, че титуляр на сметката е името на фирмата, в никакъв случай тя не следва да е на управителя или на когото и да било друг служител.

Туризъм

От МВР предупреждават, че ако ви предложат сметка на физическо лице, сметка в чужда банка или плащане през система за бързо плащане, това е сигурен белег за измама. Не плащайте, апелират от МВР.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg