Практиките за измама на българските потребители не само, че не намаляват през последните години, но стават все по разнообразни, а авторите им все по-изобретателни. Прилагат се различни методи, някои от тях добре познати, други – не толкова, посочват експертите от Асоциация „Активни потребители“. Затова те обясняват кои са често срещаните измами и как да се справим с тях.

Телефонни измами
 
На първо място ще припомним, че продължават да се практикуват телефонните измами. Една от разновидностите, която придоби силна популярност, е представяне на трагичен инцидент с близък роднина, за което трябва спешно да се отделят пари, и други сценарии с полицаи, институции и т.н. Крайната цел на тези измамници е да ви принудят да им дадете вашите спестени пари. Най-често жертва на този вид измами стават по-възрастните хора, които са по-доверчиви.
 
Други вариации на телефонните измами са свързани с вашите лични данни, като често тези измамници се представят за служители на институция, компания или организация и искат от вас лична информация или информация за банковата ви сметка.

Как да се предпазим:
 
При никакви обстоятелства не давайте лична информация по телефон, особено на непознати лица, които се представят за служители на институция, компания или организация.

Ако ви потърси неочакван номер и твърди, че някой ваш близък е в беда, опитайте да се свържете с този близък, за да се уверите в истинността на историята. Ако той не ви вдига, потърсете други хора, с които може да е (напр. колеги).

Уведомете полицията, че номер се е свързал с вас и им обяснете за какво сте разговаряли с този непознат човек и какво е искал.

Позвънете от друг телефон на официалния номер на организацията (напр. банка), за да разберете дали те са ви потърсили. Организации никога не искат личните ви данни по телефона, а данни за банковата ви сметка още по-малко.

Измами по имейл и текстови съобщения
 
Измамите по имейл (наричани още фишинг измами) са често срещана практика, с която изпращачът на съобщението включва линк, с който може да бъде открадната личната и банковата ви информация. Това са злонамерени опити за придобиване на чувствителна информация, с които могат да бъдат нанесени големи щети.Измамниците са станали по-хитри с времето и сега използват водни знаци на компании и по този начин да създават достоверно изглеждащи електронни писма, с които да заблудят потребителите, че това са реални организации. С текстови съобщения те дори могат да се опитат да ви убедят, че определена компания, на която сте клиент, ви подарява някакъв артикул, като в замяна трябва потребителят да натисне изпратения линк.

Как да се предпазим:
 

Обърнете внимание как е написано съобщението. Това, което често ги отличава е: допускат граматични грешки, прекалено добра е наградата, спечелили сте състезание, в което не сте участвали, искат пари, за да ви изпратят пари, искат лични данни, молят ви да не споделяте на други хора, поставят ви под напрежение и други.

Не отговаряйте на такива съобщения с информация за вас, банковата ви сметка или каквато и да е друга сензитивна информация.
   
Ако липсва вашето първо и последно име има вероятност да е измамен мейл.
   
Измамници използват неформално поздравяване като „Здравей, здрасти“
   
Не отваряйте линкове, файлове, снимки и други неща, които са ви пратили, защото е вероятно да изтеглят личната ви информация със самото отваряне.
   
Обърнете внимание на имейла, който се свързва с вас. Наименованията са често дублиращи с оригиналните имейли или се използват очевидни наименования, които една организация/компания би ползвала.

istock
istock

Онлайн измами
 
Тази тип измама включва кражба на профили в социални мрежи, измами за романтични почивки, измами за екскурзии, измама за подсилване на разпознаваемост в социални мрежи. Измамниците използват социалните мрежи и онлайн магазините, за да продават фалшиви продукти или несъществуващи. Тяхната цел е вашият портфейл.

Как да се предпазим:
 
Обърнете внимание на уеб адреса, към който ви препращат. Понякога той може да изглежда доста странно.
   
Някой се е свързал с вас (възможно е и приятел) с тревожната новина, че ваши снимки се споделят в някоя група на социална мрежа и ви иска да му изпратите кода, който ще получите на телефона си, но преди това трябва да си дадете телефонния номер. Не давайте на никого телефонния си номер по фейсбук и по-скоро се чуйте с този човек по телефона.  

Хиляди българи получиха обаждания за мнима покупка

Предлагат ли се скъпи продукти на много ниски цени?
    
Защитен ли е уеб адресът с катинарче или “https”?
   
Никога не плащайте чрез банков трансфер, а с банкова карта, защото имате правото да оспорите плащането и да си върнете платените суми.
   
Когато купувате за първи път от даден сайт, отделете повече време, за да проучите този търговец. Потърсете отзиви и коментари за този търговец, попитайте ваши познати.
   
Никога не използвайте публичен Wi-Fi, за да достигнете до лична информация. Възможно е измамници да са проникнали в такава мрежа и просто да чакат някого да си въведе данните. То съдържа линк, като приканва потребителя да го последва. Връзката съдържа уведомление за възстановяване на сума и стъпки, които потребителят трябва да направи, за да му бъдат възстановени.

Публикуваме без редакция пълния текст от сайта: "уведомление за възстановяване
След изчислението стигнахме до заключението, че ви сме дебитирали допълнително 1500 лв. като данъчно плащане за Вашите доходи. Моля, следвайте процеса, за да го кредитираме на Вашия банков акаунт в следващите 24 часа. Моля, кликнете върху бутона по-долу и следвайте стъпките.“

Това е фишинг, с който се цели кражба на лични данни, банкова информация и др. Напомняме, че НАП никога не изпраща съобщения, в които е необходимо клиентите да въвеждат банкова информация или лични данни.

istock
istock

Измама на прага на дома ни     
      
При тези измами определени хора идват до вашия дом и се представят за служител на някоя организация или компания, представител на фондация и т.н. Тяхната цел в крайна сметка е да вземат пари от вас. Това все още се случва.
 
Как да се предпазим:
 
Винаги бъдете нащрек за такива продавачи, не се поддавайте на „заразителното“ им представление.

Дръжте дома си подсигурен и не допускайте непознати в него.
   
Звъннете на организацията или компанията (ако са предоставили контакт в интернет) пред лицето, което се представя. Ако реагира странно, просто му затворете вратата.
   
Искайте от „служителя“ да си предостави личната карта и някакъв документ, че доказва твърдението си, че работи в тази организация.  

Нова измама с домакински уреди

Не давайте пари и не позволявайте да се чувствате притиснати да купувате каквото и да е. (има случаи, в които истински търговци продават продукт на прага на дома ви и после отричат правото ви да се откажете от този продукт – бъдете нащрек!)
Пощенски измами
 
Не са толкова често срещани, но все пак трябва да сме наясно, че може да получим по пощата писмо за участие в лотария, теглене на награди, пирамидални схеми, инвестиционни схеми или други силно невероятни истории.

Как да се предпазим:
 
Следете за граматически и правописни грешки.
    
Ако нещо звучи прекалено добре, за да е истина, най-вероятно е измама.
   
Не отговаряйте на такова писмо.
    
Прекалено добро, за да е истина
 
Ако цената е нереалистично ниска в сравнение с цените по други места, най-вероятно е измамна. (напоследък се появиха уебсайтове с маркови парфюми на значително по-ниска цена, което буди сериозни опасения). Не може да спечелите от лотарията, ако не сте участвали в нея. Същото важи и за теглене на печалба – първо трябва да участвате, за да бъдете изтеглен.
 
 Свързали са се с вас от нищото
 
Трябва да сте изключително внимателни, когато някой без причина се е свързал с вас и ви иска лична или банкова информация. Истински организации не биха се свързали с вас от нищото, за да ви искат такива детайли, освен ако не сте се уговорили нещо.
 

istock
istock

Искат лична информация
 
Лична информация може да бъде и също така: място на живеене, възраст, роднини и други. Бъдете бдителни ако искат каквато и да е информация за вас без някаква очевидна причина. (Наскоро бе използван генериран глас, който разпитваше хора по телефона за името им и мястото им на живеене – най-вероятно с цел създаване на база данни.). Измамниците създават чувство за спешност и изискват от вас да си дадете личната информация, притискайки ви, че нямате друг избор. Не им позволявайте да ви притиснат да правите каквото и да било.
 
Искат ви пари

 
Това е червен флаг номер едно, който повдига въпроси за отсрещния човек. Бъдете внимателни, когато има такива искания към вас, особено ако са поискани без някакво предварително основание.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg