Повече от 300 хиляди малки и микро фирми трябва да започнат да купуват ток от свободния пазар и да изберат свой нов доставчик. Срокът за това е 10 септември.

Най-лесният начин е да влязат на сайта на КЕВР, където е публикуван списък на всички търговци с информация за тях, да пуснат запитвания до избраните, да сравнят офертите и да си изберат търговец на свободния пазар, обясни пред БНР оглавяващият Дирекция „Електро и топлоенергетика“ в Комисията за енергийно и водно регулиране Пламен Младеновски. Следва подписване на договор с търговеца, което може да стане и дистанционно, с електронен подпис.

По-скъп ток за фирми, ако не излязат на свободния пазар


И оттам нататък цялата работа се върши от настоящия търговец – цялата процедура по преминаване и по първа регистрация на свободния пазар.“

istock
istock

„Те могат да си договорят цена, могат да си договорят срок на договора, могат да си договорят и условията на договора“, уточни Младеновски, който препоръчва да се избере именно този вариант на договаряне на индивидуални условия.

Това е по-добрата опция, защото може да постигнете и по-добра цена, и по-добри условия. Всяка една клауза от договора може да бъде договорена.“

Ако някоя малка фирма не успее до 10 септември да посочи свой нов доставчик на ток, ще продължи да бъде обслужвана от досегашния, но по условията на типов договор, утвърден от КЕВР. Този договор може да бъде прекратен от клиента във всеки един момент, когато той си избере доставчик на свободния пазар, допълни Пламен Младеновски.

Предлагат мерки сами да си произвеждаме ток

Типовият договор има срок на действие от 1 октомври тази година до 30 юни 2021 г. Ако не са избрали доставчик и след тази дата, фирмите ще бъдат прехвърляни към т.нар. доставчик от последна инстанция. Този вариант на снабдяване с електричество би излязъл на малките фирми по-скъпо.

istock
istock

На свободния пазар има огромна конкуренция, имаме над 50 доставчика, предлагащи различни цени и няма как електроразпределителните дружества да си позволят по-високи цени, подчерта Пламен Младеновски.

„Аз лично се съмнявам те да предлагат цени, които са много по-високи от останалите.“ Според Младеновски разликите в цените на отделните търговци на свободния пазар не са фрапиращи.

Измамници събират пари за ток

Не трябва единствено цената да е водеща при избор на търговец, а различните клаузи в договора, отбеляза още Младеновски.

„В момента има търговци, които имат изключително агресивна политика за набиране на пазарен дял сред малките небитови клиенти, които действително предлагат може би най-добрите цени на пазара, но в договорите им съществува клауза, съгласно която те едностранно могат да променят цената веднъж или два пъти за срока на договора. И в крайна сметка тази несигурност, която поражда тази клауза, в един момент би могла да доведе до това, че, избирайки най-ниската цена, всъщност в край на договора ние сме платили повече, отколкото ако изберем следващата или по-следващата оферта като цена“, коментира експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg