Мораториумът върху цените на тока, парното и водата няма да бъде удължаван след 31 март. Това заяви на брифинг пред медиите министърът на финансите Асен Василев, информира Dariknews.

„КЕВР подготвя ценово решение, което да влезе в сила, след изтичането на мораториума. Това ценово решение, по предварителна информация, няма да доведе до повишаване на цените на електроенергетиката за бита“.

По думите му не се очаква драстично поскъпване на парното заради повишението в цената на природния газ. „Има друг проблем, че „Топлофикация София“ не си плаща дълговете и доставките към „Булгаргаз“, отчете още той.

Ще спре ли Русия газа за България

На въпрос има ли индикации, че може да бъде спряно подаването на газ от Русия към България, Василев отговори: „Към момента няма никакви индикации за намалено налягане по подаването на природен газ“.

istock
istock

Той напомни какви са мерките на властите в случай на намаляване на газоподаването, по което и да е трасе: Удължен с един месец е периодът, в който може да има подаване от газохранилището в Чирен. Сега е удължен до 30 април.

„И в момента Лукойл работи с 40% неруски петрол, те могат да се вдигнат до 100%. За момента там не очакваме проблем, освен ако Босфорът не затвори за търговски кораби. Но дори и тогава имаме за 90 до 120 дни количества, без ограничаване на потреблението“, каза още министърът.

По думите му не се очаква прекъсване на доставките на газа. Но ако се стигне до там има възможност достатъчни количества газ да бъдат доставени от терминалите за втечнени количества, но при по-различна цена.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg