Нова поскъпване на газа предлага "Булгаргаз" от 1 септември. Дружеството е подало заявление, в което цената на ще се повиши с почти 17 на сто до 67,33 лева за мегаватчас. Това се посочва в доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Преди време от дружеството обявиха, че прогнозират цената за септември да бъда 55,62 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), сега обаче предложението е за сериозно поскъпване. В момента цената на газа е 57,60 лв./MWh.

Причините за повишаването на цените на газа са много, но основната са полупразните хранилища в Европа и липсата на балансиращия втечнен газ. В момента основните доставки на втечнен газ са насочени към Азия, където цената по традиция e по-ниска.

Прогнозите на пазарните анализатори са, че през тази зима цената на газа в Европа може да достигне рекорди.

Газът поскъпва отново

В микса на "Булгаргаз" освен газа от "Газпром Експорт" влиза и газът от Азербайджан. Неговата цена се изчислява основно на базата на цените на алтернативните горива - петрол и продукти, които също вървят нагоре през последните месеци.

istock
istock

Окончателната цена ще стане ясна на 1 септември слез закрито заседание на КЕВР.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg