Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди нова цена на природния газ - 57,60 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Увеличението е с 15% спрямо предишния месец, реши регулаторът на закрито заседание.

Цената на синьото гориво се увеличава с близо 8 лв. само за месец – при 49,94 лв. през юли.

В решението на Комисията е отчетена предложената на 01.08.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31.07.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. юли 2021 г.

В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени, съобщават от КЕВР.  

Увеличената цена на природния газ за август отразява тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари.

Газът ще поскъпва до края на годината

На проведеното открито заседание на 29.07.2021 г. изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов  поясни, че след внасянето на заявлението на 09.07.2021 г. цените на европейските газови пазари продължават да се повишават и вече достигат над 35 евро/MWh.

istock
istock

Прогнозите показват, че за периода септември-декември 2021 г. очакваните стойности на синьото гориво на европейските пазари ще достигнат 39-40 евро/MWh.

От изнесените от него данни стана ясно също, че котировките на суровия петрол продължават се задържат на високи нива - 74-75 щатски долара/барел. Николай Павлов подчерта, че въпреки увеличението цената на природния газ за българския пазар остава значително значително по-ниска от актуалните цени на европейските газови борси.   

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg