На 1 юли цената на топлинната енергия ще се промени. Настоящата цена на газа ще повлияе. Предполагам цената ще се запази, ако има намаление, няма да е чувствително. Това каза за "Твоят ден" Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите.
 
При определяне на новите цени се прави прогноза за цената за следващия ценови период - от 1 юли до 1 юни. 2024 г. Най-нормалното е тенденцията за цената на газа да се запази в годишен аспект, а зимата да има повишение, след това намаляване", обясни той.

Енергийният експерт от "Център за изследване на демокрацията" Констанца Рангелова смята, че цената на газа спада и това е нормално за летния сезон заради намаленото потребление.

Колко ще е цената на газа за май

"Имаме и доста запълнени газохранилища, в Европа сме на 60%, а в България - на около 80%. Тези фактори влияят позитивно за намаляване на цената. Тя може да се повиши само при повишено потребление на електроенергия. Голям е шансът септември-октомври да има покачване на цените на газа", заяви той.
 

istock
istock

По думите ѝ има значително намаляване на потреблението на газ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg