До дни се очаква да са готови окончателните фактури за парно и топла вода за абонатите в София. Корекция е направена на всяка пета от изравнителните сметки. С новите сметки ще дойдат и нови разходи за потребителите. Този път за подмяна на устройствата за отчет.
 
След 25 октомври уредите върху радиаторите, индивидуалните топломери и водомерите за топла вода, трябва да се подменят с такива с дистанционен отчет след изтичане на срока им, съобщава Нова телевизия.
 
Най-масова смяна се очаква през 2024 г., когато изтича срокът на почти половината (48%) от устройствата. А до 2027 г. всички трябва да са от новия тип. Преди 5 години Коста Грозданов и съседите му от столичния квартал „Овча купел” казват сбогом на изравнителните сметки за парно и топла вода. Като подменят всички уреди за отчет във входа с дистанционни.
 
„Когато бяхме с изравнителни сметки - като върнеш назад това, което си изразходил, ти не можеш да му хванеш дирята. Сега получаваме сметки всеки месец от „Топлофикация”, в която пише месечния отчет на топломера”, разказва домоуправителят Коста Грозданов. Изчисленията му сега показват, че фактурите са далеч по-справедливи. Без да се налага да плаща и за консумираната от съседите му топлоенергия.
 

istock
istock

„Така и по-лесно се хващат некоректни съседи, които се опитват да манипулират, новите топломери не могат да се манипулират – може да се разбере кога е свален радиатор и т.н.”, твърди Коста.
 
Удължиха срока за обжалване на изравнителните сметки за парното в София
 
Промяната, която Коста и съседите му са направили, ще стане задължителна за всички абонати – след 25 октомври. Но не едновременно, а поетапно. След изтичане на срока на годност на уредите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg