Отчитането вече започна... Очакват ли ни по-високи изравнителни сметки за парно? 

Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, заяви пред БНР, че не очаква изненади по отношение на изравнителните сметки. 

"Те касаят вече отминал период. Новите цени нямат нищо общо. От началото на юли до края на август всички в България ще ги получат своите сметки".

Повечето топлофикации в страната искат по-високи тарифи за парното и топлата вода от първи юли, става ясно от заявленията им в Комисията за енергийно и водно регулиране. Но Топлофикация – София, която все още е затънала в дългове, предлага намаление на сметките за парно.

Запазваме онлайн час за жалба в „Топлофикация София“

"На практика не мисля, че това може да се случи. Топлофикациите залагат своите разходи със заключени формули. Получава се някаква стойност на цените на електрото и на топлото. В зависимост от това как са подредени тези разходи се определя цената на електричеството, което произвежда Топлофикация и на топлото. За да иска Топлофикация-София по-ниско парно, значи трябва да иска да продава тока по-скъпо. Това е кръстосано субсидиране и не е разрешено. 

КЕВР ще регулира този въпрос с преразпределение на разходите на Топлофикация – София".

30% по-евтино парно и топла вода предлага "Топлофикация София"

Топлофикация – Плевен също настоява за намаление на цената на парното.

"Причината е съвсем различна от тази в София. В края на миналата година Топлофикация - Плевен въведе в експлоатация много сериозни нови мощности за производство на електрическа и топлинна енергия. Това увеличи нейната ефективност. Там падането на цената е абсолютно нормално".

Енергийният регулатор трябва да реши окончателно какви ще бъдат цените на топлофикационните услуги до 30 юни.

"По нашите разчети, които са паралелни на КЕВР и дават някаква индикация излиза, че до 5% ще намалее парното средно за цялата страна. Няма да има повишение в цените".

Крайният срок за поставяне на дигитални топломери е 2027 година, но този процес на подмяна вече е започнал много сериозно, обясни още той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase